Zamansız Kadınlar

 

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://events.teams.microsoft.com/event/e691e341-5858-4a16-8d53-bdf0b26012ae@2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

1919-1938 ARASI YAŞAMIŞ VE DÜNYADA, AVRUPADA, TÜRKİYEDE İLKLERE İMZA ATARAK SADECE ÜLKESİNDE DEĞİL TÜM DÜNYADAKİ KADINLARA MEDENİ BİRER İLHAM KAYNAĞI OLUŞTURMUŞ OLAN ÖNDE, ÖNCÜ VE ÖNDER, YANSIZ, YALANSIZ VE ZAMANSIZ KADINLARIMIZLA BULUŞUP, DERTLEŞECEĞİMİZ, ONLARLA ŞU ANDA EN ÇOK İHTİYACIMIZ OLAN MORAL VE GÜÇ TOPLAYACAĞIMIZ BİR ŞÖYLEŞİ… YANİ BİR PARÇA NOSTAJİ, BİR AHDE VEFA OLACAK BİR PAYLAŞIM…

Zira Atatürk’ün “efsane isimlerle bugün geldik. Bu insanların hayat hikayeleri ülkenin karanlık ve endişeli günlerinde bir umut ve hayat ışığı olacaktır.” sözünden hareketle çok hassas, farklı ve farkındalıklı bir dönemden geçtiğimiz şu sıralar, kendilerinin cep telefonsuz, hiçbir imkanı olmadan dünyada ilklere nasıl imza atabildiklerinin sırlarını, şifrelerini akıl kulağımıza fısıldayarak ve gideceğimiz yönümüzü, yolumuzu, önümüzü gösteren pusulaları da gönül gözümüze gösteren, yazdıkları reçetelerle hala şu anda ne kadar soru ve sorunumuz varsa hepsini çözebilecek kadar güncel, geçerli ve çözümsel nitelikte ki, yazarak bıraktıkları reçeteleri ile hala yanımızda, yarınımızda, arkamızda olmaya devam eden adları unutulmuş olan zamansızlarımızı hayata döndürmek, ama asıl bizim onlarla hayat bulmamız bir duygu ve fikir fırtınası eşiğinde aktarılacağı bir paylaşım…

 

Zekiye Hanım, Esin Hanım, Semiye Hanım, Rabia Revfik ve diğer ilklerin magmalarının temsilcileri zaman tünelinden gelerek bizlere buluşacak ve kucaklaşacaklar…

 

 

İlknur GÜNTÜRKÜN KALIPÇI

İstanbul’da doğan Kalıpçı, akademik eğitimini felsefe tarihi üzerine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde yapar. Yine aynı fakültede görev yaparken aldığı ve başarı ile tamamladığı Atatürkçülük eğitimi onun farklı bir tarihin içinde yol lamasına neden olur…

Daha sonra “anıcı”, “aktarıcı”, “anlatıcı” ve “aracı” kimlikleriyle Atatürk ve o dönem yaşamış kadın ve çocuk kahramanlarla ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarmaya, yazmaya, anlatmaya adanmış bir ömür…

Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde bulunan EDOK Komutanlığı Öğretmen Yetiştirme Akademisi ve Milli Güvenlik Akademisinde ve askeri okullarda derslere girmiş, Mehmetçikle Atatürk’ü buluşturan bir dönem çalışması hazırlamıştır.

39 yıldır ülke genelinde tüm şehirlerimizde çeşitli kurum, kuruluş, dernek, okullar, üniversitelerin davetleri ve söyleşilerine devam eden Kalıpçı, yurt dışından da pek çok davet almaktadır.

Atatürk’ün ve tüm kahramanlarımızın; kurtardıkları bu muhteşem topraklarda doğan, doyan, oturan herkesin, hepimizin kahramanları olduğu gerekçesiyle, çalışmalarını doğru ve objektif aktarabilmek adına hiçbir dernek, kulüp ve parti üyesi olmayan Kalıpçı kitaplarının gelirini de eğitim, sağlık ve yeni projeleri hayata geçirme amacıyla bağışlamıştır.

İlk araştırması 1982 yılında “Yürüyen Köşk Ve Çınar Ağacı” projesidir.

Yurt içi ve yurt dışında aldığı davetlerde uyguladığı projelerin başarısı sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Başkanlığı haberleşme üyeliğine seçilen Kalıpçı pek çok ödül yanında “Yılın Kadını”, “Ezber Bozanlar” ve “Gölgesi Bu Topraklara Uzun Düşen İnsanlar” ile “Anıtkabir Atatürk Ödülü” gibi çok özel ödüllerin de sahibidir.

Tamamlamış ve yaptığı çalışmalar nedeniyle 1996 yılında T.C Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Başkanlığı Haberleşme Üyeliğine seçilmiştir. 17 senedir yaptığı araştırmaları, yurt içi ve yurt dışı pek çok merkezde uyguladığı bir metotla konferanslar halinde sunmaktadır. Pek çok ödül sahibi olan Kalıpçı’nın ‘Atatürk ve Türk Kadını’, ‘Atatürk ve Eğitim’, ‘Atatürk ve Politika’, ‘Atatürk Basın ve Bursa’ konulu kitapları bulunmaktadır. Kalıpçı evli ve iki çocuk annesidir.