Gıda Gündemi

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://events.teams.microsoft.com/event/437a4cf2-e5b6-45ba-b104-092aa8cab337@2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Gıda Gündeminde neler olabilir diye bakıldığında önümüze çok uzun bir listenin çıktığını görmekteyiz. Bunların öncelikleri dönem dönem değişmekte ve daha trent başlıklar süreç içinde kendini hissettirmektedir.

  • Gıda güvencesi, güvenliği ve güvenilirliği
  • İklim değişikliği ve karbon ayak izinin gıda güvencesi üzerine etkileri
  • Gıda katkı maddeleri
  • Gıda Takviyeleri
  • Doğal ve organik Gıda
  • Laboratuvarda üretilen ürünler
  • Bitkisel ve hayvansal proteinler
  • Probiyotik ürünler
  • Beslenme trentleri( vegan, vejeteryan ve glütensiz beslenme)
  • Obezite ve gıda sanayi ürünleri
  • Gıdalardaki hileler ve taklit ürünler
  • GIDA İSRAFI ve
  • Hazır gıdalar, gıda hazırlama pişirme, saklama, SULAR ve diğer bir çok konu

bu kapsamda ele alınabilir ve liste uzayabilir.

Dünya nüfusu giderek hızla artarken, buna karşın gıda üretim ve tüketiminin sağlanması, güvenli gıdanın istenilen zamanda ve yeterli miktarda olması ve güvenli gıdaya erişebilme olanağının bulunması, insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından önem arz etmektedir.

Bu konuşma çerçevesinde “DOĞAL BESLENME HAKKI AYNI ZAMANDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN OLMAZSA OLMAZI” düşüncesiyle;

gündemden hiç düşmeyen Gıda güvencesi, güvenliği ve güvenilirliği özetle ele alınmıştır.

 

 

Prof. Dr. Işıl VAR

Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümününü bitirmesinin ardından  Kalite Kontrol Mühendisi olarak bir yağ fabrikasında meslek hayatına başladı. 1 yıllık bir özel sektör deneyimi sonrası  Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi  Gıda Mühendisliği bölümüne araştırma görevlisi olarak girdi.

Master tez çalışmasını TÜBİTAK Gebze Araştırma Enstitüsü’nde sürdürüp derecesini aldıktan sonra doktora programının tez çalışmalarını Exeter-PHLS (Public Health Labarotory Service )-İngiltere  laboratuvarında Dr. Tom Humphrey danışmanlığında sürdürdü.

Doktora sonrası bir çalışma yapmak üzere aynı yıl   İngiltere -Sussex Üniversitesi  Moleküler Biyoloji Laboratuvarında post-doc. olarak  Prof. Dr. Sydney Shall  ile  araştırma projelerinde yer aldı.

1996 yılı mayıs ayında Ç.Ü.Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği  Bölümü, Gıda Bilimine öğretim üyesi olarak atandı. Halen bu görevine devam etmektedir.

Ulusal ve uluslararası bir çok dergide yayınları, editörlüğününü üstlendiği uluslar arası kitapları ve kendi konularında yazdığı ulusal kitapları bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası bir çok toplantıda sunulmuş bildirileri ve akademik projelerinin yanı sıra bir çok sosyal sorumluluk projeleri de mevcuttur.

2001 yılından bu yana çok farklı kurum ve kuruluşlarda, sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde  AB projeleri kapsamında Bilinçli Gıda Tüketimi, Genetiği Değiştirilmiş Ürünler, Gıda Güvenliği, Hijyen sanitasyon, Obezite ve Yeterli-Dengeli Beslenme, Gıda israfı, Organik ve Doğal Gıda  vb. konularında çok çeşitli seminer ve kurslar vermekte ve konuşmalar yapmaktadır.

Bunların yanı sıra TV ve radyo programlarına da konuk olmaya devam etmektedir. 2012 yılında TMMOB Gıda Mühendisleri odası başkanlığı sırasında Adana’da yerel bir TV kanalında “Ne Yiyoruz Ne İçiyoruz” programı’nın moderatörlüğünü de üstlenmiş ve  çeşitli konularda farklı konuklarla programı yürütmüştür.  Adana valiliği İl koordinasyon kurulu Obezite ile Mücadele komisyonu faaliyetleri yürütülmüş ve bu kapsam içinde okul öncesi ve ilk okul çocuklarına kendi yazmış olduğu “Bilinçli Gıda Tüketimi” içerikli oyununu sahneleyerek öğrenci ve velilerde farkındalık ve bilinç oluşturma çalışmaları gerçekleştirlmiştir.

2016’dan bu yana bir özel radyoda “Yaşam için Beslen” programının daimi konuğu olarak Beslenme ve Gıda Güvenilirliği konularında dinleyicilerde farkındalık ve bilinç oluşturma  faaliyetleri sürmektedir.

 

Sivil Toplum örgütleriyle yapılmış Avrupa Birliği projelerinde uzman ve araştırıcı-eğitici olarak 2005’den bu yana da faaliyetlerde bulunmaktadır. TMMOB kadın komisyonunda aktif olarak çalışmakta ve kadın hakları konularında da araştırmalarına devam etmektedir.